TinosGuide.com I Οδηγός της Τήνου

Χώρα

Η πρώτη εντύπωση την αδικεί. Πίσω από κάποια κτίρια-παραφωνία στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική αρμονία, η Χώρα κρύβει μεσαιωνικά σοκάκια με καμάρες, αυλές με μπουκαμβίλιες, νεοκλασικά, κήπους με φοίνικες, πλακόστρωτα, πλατειούλες με ταβερνάκια, κρήνες και αγάλματα, παραδοσιακά καφενεία και ατμοσφαιρικά μπαράκια. Μια πόλη ολοζώντανη, χειμώνα-καλοκαίρι, χάρη στους προσκυνητές της Παναγιάς και τους περίπου 6.000 κατοίκους της.

To σίγουρο είναι ότι δεν μπορείς να περάσεις από τη Χώρα χωρίς μια στάση στη Μεγαλόχαρη, ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της ορθοδοξίας. Γύρω από τη βοτσαλωτή αυλή θα βρεις το μουσείο τηνίων καλλιτεχνών και την πινακοθήκη, που φιλοξενούν πρωτότυπα έργα κορυφαίων καλλιτεχνών, έκθεση αγιογραφίας, το μαυσωλείο του ΕΛΛΗ και τον κατανυκτικό ναό της Ευρέσεως, χτισμένο στα ερείπια αρχαίου ναού.

Ψάχνεις αφορμή για shopping; Κατηφόρισε στο λιμάνι από τον πλακόστρωτο δρόμο. Εκτός από πρωτότυπες ιδέες για αναμνηστικά δώρα, θα ανακαλύψεις μικρούς θησαυρούς: υπέροχα κοσμήματα, αγιογραφίες, πίνακες, γλυπτά, κ.ά.

Συνέχισε με βάφλα-παγωτό ή λουκουμάδες στην πλατεία Παντάνασσας, χαζεύοντας την κίνηση στη μαρίνα, καπουτσίνο στα καφέ της Παλλάδας ή ουζομεζέδες στην άλλη άκρη του λιμανιού. Αν, πάλι, προτιμάς παραδοσιακά κουτούκια, γκουρμέ γεύσεις ή γρήγορο φαγητό, η Χώρα δεν θα σε απογοητεύσει!

Για βουτιές!
Η πόλη της Τήνου είναι από τις λίγες στις Κυκλάδες με πανέμορφες αμμουδιές στα όριά της. Η ατελείωτη παραλία του Άγιου Φωκά ξεκινά ουσιαστικά μέσα στη Χώρα, κάτω από το Πασακρωτήρι. Τα καλύτερα, όμως κρύβονται στην άλλη άκρη, κοντά στο ελικοδρόμιο. Ψιλή χρυσή άμμος με γκρι-μπλε ιριδισμούς, πλατιά βότσαλα, σκιερά αρμυρίκια, μπιτς μπαρ, θαλάσσια σπορ και η μοναδική εμπειρία να κολυμπήσεις στη σκιά του Βρέκαστρου, του κωνικού βράχου με τον προϊστορικό οικισμό, και θέα τη Δήλο.

Αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός για τις δύο οργανωμένες παραλίες της, τις καλές ταβέρνες και τις πολλές εναλλακτικές διαμονής, η περιοχή στον Αη-Γιάννη (Πόρτο), 6 χλμ. από την πόλη. Η κύρια παραλία έχει διαφορετικά ονόματα από τη μια άκρη ως την άλλη, παρότι δεν τα δικαιολογεί το μήκος της. Σκυλαντάρ, Άγιος Σώστης, Λαούτι ή Αγία Κυριακή, όπως και αν την πεις, είναι ειδυλλιακή! Η άλλη, ο Άγιος Ιωάννης, είναι απάνεμη και ρηχή, αλλά βγάζει αρκετά φύκια.

Στα δυτικά, 3 χλμ. μακριά, τα Κιόνια. Μια όμορφη αμμουδιά δίπλα στα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα, με ταβέρϊ νες πάνω στο κύμα και θέα στο ανοιχτό πέλαγος. Πίσω από τα βράχια, τρία ήσυχα λιμανάκια και μια ακόμα παραλία, με βραχώδη βυθό κι έναν μικρό αμμόλοφο, η Πλατιά Άμμος.
Οι παραλίες της Χώρας είναι γενικά προστατευμένες από το βοριά – όταν όμως ο Αίολος έχει κέφια, όσοι ξέρουν, δε χάνουν τη βουτιά τους! Πηγαίνουν στο Σταυρό ή στον απάνεμο Άγιο Μάρκο. Και τα δυο θα τα βρεις στο δρόμο για τα Κιόνια.